İl Sağlık Müdürlüğümüz Tarafından Bebek Ölümleri Vaka Sunumu Konulu Toplantı Düzenlendi
15 Aralık 2022

İl Sağlık Müdürlüğümüz tarafından, Sağlık Bakanlığı’nın 26.03.2018 tarih ve 7 sayılı genelgeleri doğrultusunda ölü doğum ve bebek ölümleri izleme sistemi ile bebek ölümlerinin tespitinin sağlanması konulu “ Bebek Ölümleri Vaka Sunum Toplantısı” düzenlendi.

14.12.2022 Çarşamba günü İl Sağlık Müdürlüğümüz Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya Hizmet Başkanlarımız, idarecilerimiz, Hastane yöneticilerimiz, kadın doğum ve çocuk sağlığı hastalıkları uzmanı hekimler, il genelinde görev yapan Aile Sağlığı ve Toplum Sağlığı Merkezindeki görevli hekimlerimiz ile çalışanlarımız katıldı.

Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanımız Dr. Abdulkadir KANTARCIOĞLU’ nun açılış konuşmasıyla başlayan toplantının sunumu, Fırat Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı / Çocuk Yeni Doğan Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa AYDIN tarafından gerçekleştirildi.

Prof. Dr. AYDIN, çeşitli görsel ve istatistiklerin yer aldığı ekran sunumu eşliğinde yaptığı bilgilendirmede yeni doğan bebeklerin ölümlerinin ve çocuk ölümlerinin bir ülkenin gelişmişlik düzeyini yansıttığını belirterek, dünyada olduğu gibi ülkemizde de bebek, çocuk ve yeni doğan ölüm hızında önemli düşüşler olduğunu söyledi. Örnek vakalarla sunumuna devam eden ve prematüre bebeklerin enfekte olma riskinin yüksek olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Mustafa AYDIN, enfeksiyonların sadece ölüme yol açmayacağını, ilerleyen yıllarda enfeksiyonların bazı sakatlıklara ve fonksiyonlarda gerileme gibi bozukluklara da yol açabileceğini söyledi. Toplantı daha sonra katılımcıların vaka örnekleri üzerinden karşılıklı soru, cevap ve görüş alış verişleriyle sona erdi.

Bilindiği üzere 2011 yılı Türkiye geneli bebek ölüm oranı binde 9,1 oranında gerçekleşmiştir. Aynı yıl bu oran ilimizde 8,9 olarak gerçekleşmiştir. İlimizin 2022 yılının ilk 11 aylık dönemindeki bebek ölüm oranı ise 9,7 olarak tespit edilmiştir.

YAZILI BASIN         :

GÖRSEL BASIN       :