SAĞLIKLI TAYFA, RAFATAN TAYFA MÜZİKAL GÖSTERİM BASIN BÜLTENİ
09 Ekim 2017

Bir ülkenin sosyal ve ekonomik yönden beklenen uygarlık seviyesine ulaşabilmesi ancak bedensel ve zihinsel yönden güçlü, sağlıklı ve yetenekli bireylerin varlığına bağlıdır. Ülkemiz nüfusunun çoğunluğunu oluşturan çocuklarımızın da gelecekte sağlıklı ve üretken bireyler olması toplumun sağlık okuryazarlık seviyesinin ve sağlıklı yaşam kültürünün artması için oldukça önemlidir.
İnsanın kişiliği özellikle çocukluk çağında şekillenmekte, yetişkinlik çağındaki davranışları üzerinde etkili olacak alışkanlıkların edinilmesi bu yıllara dayanmaktadır. Çocukluk çağında kazanılan alışkanlıklar hayatın sonraki dönemlerini etkileyerek ileriki yaşlarda ortaya çıkabilecek sorunları önlemede önemli rol oynamaktadır.
Sağlıklı beslenme çocuğun bedensel, sosyal ve duygusal gelişimi üzerinde önemli bir rol oynamaktadır. Bilindiği üzere beslenme; anne karnında başlayarak yaşamın sonlandığı ana kadar devam eden yaşamın vazgeçilmez bir parçasıdır.

Çocuklarda obezite ile mücadele kapsamında, doğru beslenmenin yanı sıra hareketli yaşamın teşviki, hareket etmenin günlük hayatta  alışkanlık haline getirilmesi gerekir. Bu doğrultuda  televizyon izlemek veya bilgisayar oynamak yerine ailelerle birlikte eğlenceli oyunlar oynayabilir, yürüyebilir ve bol bol hareket edilebilir. Özellikle çocukların gerek okul yönetimi gerekse de ebeveynleri tarafından sevdikleri herhangi bir spor dalı ile ilgilenmeleri teşvik edilmelidir.

Hareketli yaşayarak hepimiz sağlığımızı koruruz. Sağlıklı beslenmek için günde 8-10 bardak su içmeli. Her gün süt, ayran veya yoğurt tüketilmeli. Her gün sebze ve meyve, gün içinde de yumurta, peynir, balık, tavuk veya kırmızı et yenmeli. Fındık, ceviz, badem gibi kuruyemişlerden de yemeye özen gösterilmelidir. Çocuklar yeterli ve dengeli beslenerek daha hızlı ve sağlıklı büyür. Tuzun fazlası sağlığa zararlıdır. Besinleri kendi tuzu olduğu için mümkünse sofrada yemeğe tuz eklenmemelidir.

Sağlıklı yaşam için çocuklara el yıkama ve diş fırçalama alışkanlığının kazandırılması çok önemlidir. Kirli eller, basit bir soğuk algınlığından ölümcül hastane enfeksiyonlarına kadar pek çok hastalığın nedeni olabilmektedir.Eller özellikle; dişler fırçalanmadan önce, yemekten önce ve sonra, tuvaletten önce ve sonra, hapşırdıktan ve öksürdükten sonra, çöplere dokunduktan sonra, dışarıdan eve girdikten sonra, kedi, köpek ve diğer tüm hayvanları sevdikten sonra mutlaka yıkanmalıdır. Günde en az 2 kere 2’şer dakika dişlerimizi fırçalanmalı, diş fırçası 3 ayda bir yenisiyle değiştirilmelidir.

Bakanlığımızca çocuk ve gençlere yönelik sağlıklı yaşamın teşvik, farkındalığın arttırılması toplumda sağlıklı yaşam bilincinin oluşturulması ve çocukları sağlıklı yaşama özendirme amacıyla “Sağlıklı Tayfa, Rafadan Tayfa” müzikal gösterim etkinliği ilimizde18 Eylül 2017 Pazartesi, saat 19:00’da Park 23 AVM önünde gerçekleştirilecektir.

                                                                                   Dr.Yunus GÜNEŞ

                                                                                              Halk Sağlığı Müdürü