T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Elazığ İl Sağlık Müdürlüğü

T.C. Sağlık Bakanlığı T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Elazığ İl Sağlık Müdürlüğü

Facebook Twitter Google Plus Linkedin

Sağlığın Nabzı Elazığ’ da Atıyor; FAO, Dünya Gıda Günü Etkinliği İçin Elazığ` ı Seçti

Güncelleme Tarihi: 08/10/2019

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Dünya Gıda Örgütü (FAO), Elazığ Tarım ve Orman Müdürlüğü ile İl Sağlık Müdürlüğümüz tarafından ortaklaşa düzenlenen “Bulaşıcı Olmayan Hastalıkların Önlenmesi ve Kontrolü, Endüstriyel Trans Yağların Eliminasyonu, Sürdürülebilir Kalkınma için Gıda Güvenliği ve Risk Yönetimi” Sempozyumu başladı.

2019 Dünya Gıda Günü kapsamında Gazi, Fırat ve Sağlık Bilimleri üniversitelerinin de katkılarıyla bir otelde düzenlenen “Eylemlerimiz geleceğimizdir. Sağlıklı beslenme ile açlığa son verilmiş bir dünya” temalı sempozyum 4-5 Ekim  tarihleri arasında olmak üzere iki gün sürecek.

Sempozyuma, Elazığ Valisi Çetin Oktay KALDIRIM,  Gıda ve Tarım Bakan Yardımcısı Hadi TUNÇ, FAO Orta Asya Alt Bölge Ofisi Koordinatörü ve FAO Türkiye Temsilcisi Viorel GUTU, Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi Pavel URSU, BM Türkiye Mukim Koordinatorü Alvaro RODRİGUEZ, Türkiye Büyük Millet Meclisi, Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkan Vekili Müşerref Pervin Tuba Durgut, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ, Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Uslan, İl Sağlık Müdürümüz Doç. Dr. Cahit POLAT, akademisyenler, kurum ve kuruluş müdürü ile STK temsilcileri katıldı.

"Gıda güvenirliği' nde iddialıyız"

Gıda ve tüketimi konusunda Türkiye'nin en güvenilir ülkelerden biri olduğunu ifade eden Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi TUNÇ, “Sağlık konusunda Avrupa Birliği mevzuatına tam uyum sağlamış bir ülkeyiz. Gıda mevzuatımız Avrupa Birliği ile tam uyumludur. Hem beslenme ürünlerini hem de bitki koruma ürünlerinde yine Avrupa Birliği ile tam uyumlu bir şekilde uygulanan bir prosedür ve bir politikadır. O açıdan ülkemizde hem gıda güvenliği hem de gıda güvenilirliği ile alakalı mevzuatımızda sürekli düzenlemeler yapılmakta. Gıda güvenilirliği itibariyle iddialıyız” dedi.

Bugünün ‘Dünya Gıda Günü' olduğunu anımsatan Vali Çetin Oktay KALDIRIM “ Dolayısıyla dünyanın gündeminde olan ve bütün insanları, toplumları çok yakında ilgilendiren önemli bir konu. Birleşmiş Milletler'in (BM) sürdürülebilir kalkınma hedeflerine baktığımız zaman aslında tabloyu çok net görüyoruz. Dünyanın gündeminde olan konular ve gelecekte de yine gündeminde olacak önemli konular. Kanaatimce, dünyanın yeni bir medeniyet tasavvuruna ihtiyacı var. Konuları sağlam, insanı merkeze alan, bütün inançlarda dünyada var olan bütün kadim anlayışlarda insan merkezdedir. Bu sempozyumun güzel geçmesini temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.

"Her 9 kişiden 1'i fazla kilolu, obezite"

Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi Pavel Ursu ise, “Dünyada açlığın ve kötü beslenmenin her türünün sona erdirilmesi ve herkes için gıda güvenliği ve sağlıklı beslenmenin temin edilmesi gerekliliğine dikkat çekiyoruz. Dünya Gıda Günü 150 ülkede etkinlikler, hükümetleri, işletmeleri, STK'ları, medya ajanslarını, sivil toplum örgütlerini ve toplumu bir araya getirmekte ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmada sıfır açlığa ulaşmak için eylem çağrısında bulunmaktadır. Bu yılki ‘Dünya Gıda Günü', ‘Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Güvenliği' ve ‘Beslenme Durumu'nda (SOFI 2019) yayınlanan mesajları tekrarlıyor ve sağlıklı beslenmenin herkese uygun ve uygun fiyatlı hale getirilmesi için harekete geçiyor. SOFI 2019 raporuna göre, dünya, açlığa karşı yıllardır sürdürdüğü mücadelede belli bir ilerleme gösterdi. Ancak bugün yetersiz beslenen insan sayısı yeniden artış gösteriyor. Bugün 820 milyondan fazla insan, bir başka deyişle yaklaşık her dokuz kişiden biri, açlıkla mücadele ederken, fazla kilolu ve obezite tüm bölgelerde, özellikle okul çağı çocukları ve yetişkinler arasında artmaya devam ediyor Daha fazla gıda üretmek yerine, daha güvenilir gıda üretmeliyiz ”diye konuştu.Program, İl Sağlık Müdürümüz Doç. Dr. Cahit POLAT’ ın bir oturumunu yönettiği program Bulaşıcı olmayan hastalıkların önlenmesi ve tedavisi, sağlığın desteklenmesi,  Endüstriyel trans yağlar, Kalp krizi ve ölüm riski’ konulu panel il devam etti.05.10.2019

YAZILI BASIN   :
https://www.elazigsonhaber.com/gundem/sagligin-nabzi-elazig-da-atiyor-h51622.html
https://www.youtube.com/watch?v=9bSCTSfDZ3k
https://www.timeturk.com/dunya-gida-gunu-etkinlikleri-tika-nin-katilimi-ile-elazig-da-basladi/haber-1235768
https://www.kanal23.com/haber/elazig/tarim-ve-orman-bakan-yardimcisi-mehmet-hadi-tunc-turkiye-olarak-dunyada-en-saglikli-gidayi-ureten-ulkelerden-biriyiz-Ct0vm0mg

GÖRSEL BASIN :
https://www.youtube.com/watch?v=9bSCTSfDZ3k

  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg
  • 9.jpg
  • 1.JPG
  • 2.JPG
  • 3.JPG
  • 4.JPG