Sağlıklı beslen!
Bu kapsamda daire başkanlığımızca Türkiye Beslenme Rehberi (TUBER), Menü Planlama ve Uygulama Rehberi hazırlanmış olup ayrıca WEB sayfamız aracılığı ile beslenme önerileri verilmektedir. Halk sağlığı haftasında bu hususta önerilerde bulunulmuştur:
Özellikle işlenmiş et tüketiminin azaltılması
Daha çok sebze ve meyve tüketilmesi
Baklagiller, sert kabuklu yemişler, tam tahıllar gibi bitkisel kaynaklı besinlerin tüketiminin artırılması
İşlenmiş ve paketlenmiş gıda tüketiminin azaltılması
Besin atığının azaltılması
Yerel ve mevsiminde gıdaların tercih edilmesidir.
Egzersiz yap!
Daire başkanlığımızca oluşturulan spor salonunda eğitmen eşliğinde haftada 3 gün plates/yoga dersleri verilmektedir. Beslenme Dostu Fiziksel Aktiviteyi Destekleyen (BDFAD) işyeri ve Sağlığı Geliştiren Belediye ( SAGEB) programları ile toplumun çeşitli kesimlerinde egzersizin arttırılması ve desteklenmesi için imkanlar oluşturulmaktadır. Okul çağı çocuklarda fiziksel aktivitenin desteklenmesi için ders öncesi egzersiz videoları hazırlanmış milli eğitim ile paylaşılmıştır. Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte Fiziksel Uygunluk Karnesi (FUK) çalışmalarına devam edilmektedir.
Günlük yaşamı aktif geçirmek sağlıklı bir yaşamın ilk adımıdır. Daha fazla fayda elde etmek için fiziksel aktivitenin planlı, tekrarlı ve düzenli yapılması gerekir. Bu tür fiziksel aktivite EGZERSİZ olarak da isimlendirilir. Bunun için belirli adımları takip edebilirsiniz:
Sevdiğiniz bir aktivite seçin: Aksi takdirde bunu sürdüremezsiniz.
Fiziksel aktiviteyi önceliğiniz haline getirin
Zaman içinde küçük değişiklikler yapın: Aktivite seviyenizi dereceli olarak artırın. Başlangıçta kolay ve yavaş tutun, yavaş yavaş aktivite düzeyinizi artırın.
Dayanıklılık egzersizleri, kalbimizi güçlendirir, solunum ve dolaşım kapasitemizi geliştirir.
Kuvvet egzersizleri kas kütlesinin ve kuvvetin korunması ve gelişmesini sağlayacaktır.
Esneklik egzersizleri dayanıklılık ve kuvvet egzersizlerinin ısınma ve soğuma evrelerine eklenebilir.Denge egzersizleri dengeyi geliştirmek için yapılır özellikle dayanıklılık egzersizlerinden sonra tercih edilebilir.
Sağlıklı kiloda kal!
Özellikle obezite ile mücadelede sağlıklı ve dengeli beslenme ve uygun egzersiz programları neticesinde sağlıklı kiloya ulaşılabilmek ve bunu koruyabilmek büyük önem arz etmektedir.
Daire başkanlığımızca bu hususta genel müdürlüğümüz personeline haftanın 3 günü beslenme danışmanlığı verilmektedir.
Yetişkinler için sağlıklı vücut ağırlığı, boy uzunluğu ile orantılı olan vücut ağırlığı olarak tanımlanmaktadır.
Beden kütle indeksine (BKİ) göre değerlendirme
Boy uzunluğu ve vücut ağırlığına dayalı bir indeks olan beden kütle indeksi (BKİ), toplum düzeyinde şişmanlığı ve şişmanlık riskini tanımlamaktadır. BKİ’nin hesaplanabilmesi için vücut ağırlığı ve boy uzunluğu tekniğine göre ölçülür. Vücut ağırlığının (kg cinsinden) boy uzunluğunun(metre cinsinden) karesine bölünmesiyle hesaplanır.
BKİ= Vücut ağırlığı (kg) / boy uzunluğu (m)2 (Normal Değer: 18.50-24.99 )
Bakanlığımızca 2010 yılından itibaren güncellenerek yürütülen Yetişkin ve Çocukluk Çağı Obezitesinin Önlenmesi ve Fiziksel Aktivite Eylem Planı 2019-2023 kapsamında daire başkanlığımızca toplum sağlığının korunması ve geliştirilmesi için çalışmalar yürütülmektedir.